Sportvasten

Wat houdt het in?

Sportvasten is jou vliegende start naar een gezondere levensstijl, binnen 10 dagen. Het is een trainingsmethode en verbetert je lichaamssamenstelling. Door een hogere energiestofwisseling zet je alles “aan” om te switchen naar maximale vetverbranding, een betere energieproductie en daarmee de basis voor spiermassagroei. Sportvasten bij Fitzone is een 10-daagse trainingsmethode, waarmee jouw lichaam getraind wordt om sneller en vaker vet te verbranden.

Hoe werkt het?

Dag 1 t/m 3 regelt je lichaam dat de brandstof ‘suiker’ in je spieren en lever opgemaakt worden. Dit gebeurt door een uiterst precieze combinatie van sport, voeding en supplementen.

Dag 4 t/m 6 zorgen ervoor dat je gaat switchen naar de brandstof ‘vet’.

Dag 7 t/m 10 verbrand je ‘vet’ als brandstof. Vooral het buik vet wordt aangesproken. Gemiddeld verlies je ca. 5 cm in buikomvang.

Om een optimale switch te maken, hebben we voldoende bepaalde voedingsstoffen nodig. Dit zijn vooral aminozuren, mineralen, en vitaminen. Bij een te hoge of te lage inname van deze stoffen kunnen klachten ontstaan en worden er minder resultaten geboekt. Het zorgt voor exact de juiste voedingsstoffen en mineralen in de vorm van supplementen. Deze zorgen ervoor dat je een goede switch kan maken van suikerverbranding naar vetverbranding. Voordat je begint gaan we je meten en wegen, dat doe je op dag 5 nog eens als tussenweging en tot slot na de 10 dagen. Zo kun je precies zien wat het sportvasten met je doet.

Is het geschikt voor mij?

Sportvasten is geschikt voor iedereen die een goede zelfdiscipline heeft en bereid is om dagelijks, 10 dagen lang commitment te geven aan ons plan; sporten en je houden aan het opgestelde (voeding)schema. Tijdens de 10 dagen kan je 2-6 kg buikvet* verbranden. Sportvasten is niet geschikt voor mensen die dit er even bij willen doen, hoe meer inzet, des te beter zal het resultaat zijn! Het is belangrijk dat je 10 dagen lang iedere dag 30 minuten moet sporten voor goede resultaten. 

*een teveel aan (visceraal)buik vet verhoogt de kans op diverse “welvaart” ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes.

Wat ga je wel eten? 

Je moet er rekening mee houden dat je precies moet eten wat er op het menu staat. Het is handig om voor jezelf te bepalen of je dat kunt volbrengen, anders is het programma niet voor je geschikt.

Wat kost het?

De kosten voor het sportvasten-programma zijn €149 voor Fitzone leden. Niet-leden kunnen natuurlijk ook meedoen aan het sportvasten-programma maar betalen €169,- . Hierbij is alles inbegrepen: het voedingsmenu met boodschappenlijst, de supplementen (vitaminen, mineralen en aminozuren), 3 metingen en tien dagen sporten* en uitleg door een ervaren coach. 

*sporten is 10 dagen lang 30 minuten cardio (loopband of crosstrainer) op 80% van je maximale hartslag.

Wat doet het sportvasten met mijn lichaam?

  • 2-6 kg gewichtsverlies (buik vet) binnen 10 dagen.
  • Meer energie en ‘zin’ om te sporten en een verbeterde conditie.
  • Minder trek in zoetigheid.
  • Je lichaam is beter beschermd tegen ontstekingen en de schadelijke effecten van gifstoffen in je lichaam.
  • Door een optimale afstemming van sport, voeding en supplementen heb je niet meer dan 10 dagen nodig om van suiker- naar vetverbranding te switchen.
Verlies ik niet te veel spiermassa tijdens het sportvasten?
 
 Tijdens het sportvasten verdwijnt er veel vocht en suikers uit de spieren, niet de spiereiwitten. Hierdoor kunnen we tijdelijk de spieren in volume afnemen. Wanneer je weer mag eten en je blijft 2-3 keer per week krachttraining doen, komt het spiervolume weer terug. Uit onderzoek van de VU Amsterdam op spierbiopten van sportvasters, is zelfs een toename in spiervezeldoorsnede aangetoond, ofwel hypertrofie. Dat is het groter en sterker worden van spieren. 
 
Wat na de 10 dagen sportvasten?
 
Doordat je met sportvasten je stofwisseling structureel verandert van suiker- naar vetverbranding, zal het jojo-effect uitblijven in dien je daarna een bepaalde discipline en structuur behoud met sporten. Na het sportvasten kan je lichaam veel meer gebruik gaan maken van je vetreserves als brandstof. Hierdoor blijft het gewichtsverlies bij mensen met overgewicht juist  vaak doorgaan ondanks dat ze hun voeding weer hebben opgebouwd naar een gezond niveau. Belangrijke voorwaarde is dus wel dat je na het sportvasten een ritme gaat vinden om 2-3 keer per week je spiermassa op peil te houden om zodoende in een “hoge” verbranding te blijven zitten. Door het behoud en verbeteren van je spiermassa behoudt je een snellere stofwisseling. 
 
Ervaringen:
 
Wij zouden Fitzone niet zijn als we dit natuurlijk niet eerst zelf geprobeerd hebben. In April heeft ons testpanel het gehele traject doorlopen. Hierover hebben zij een heel dagboek bij gehouden. Nieuwsgierig hiernaar? Kom dan eens langs bij Fitzone om deze ervaringen te lezen. Heb je tevens nog vragen voor onze collega’s? Vraag gerust naar de ervaringen met sportvasten.